Använd bakgrunder med omsorg för att understryka ditt budskap

  • Inläggskategori:Design

Bakgrunden i ett dokument är ofta en av de första sakerna som mottagaren ser, och därför bör man använda den med omsorg. Bakgrunden ska helst inte vara distraherande eller svårläst, utan snarare stödja det budskap som du försöker förmedla. En ljus bakgrund gör det lättare att läsa texten, medan en mörk bakgrund kan ge ett mer sofistikerat intryck. Om du väljer att använda en bild som bakgrund, se till att den är skarp och tydlig – annars blir det bara distraherande.

Lägg inte allt fokus på bakgrunden

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra med sitt liv. Många människor lägger mycket fokus på bakgrunden och det kan vara svårt att se fram emot något annat. Man kan ha en bra jobb, en fin bil och ett stort hus men ändå känna sig tom inuti. Det finns ingen anledning att tro att bara för att man har dessa saker så kommer man automatiskt att vara lycklig. Lycka handlar om mycket mer än saker, det handlar om hur man lever sitt liv och vilka relationer man har till andra människor. Inom socialpsykologi finns det ett begrepp som kallas ”hedonic adaptation” som beskriver hur människor snabbt vänjer sig vid positiva eller negativa händelser i livet och sedan återgår till sin normala tillstånd av lycka (eller misslyckande). Detta innebär alltså att det inte spelar någon större roll hur mycket pengar du tjänar eller vilken bostad du bor i, du kommer snart vänja dig och ditt liv kommer inte förvandlas dramatiskt från den ena dagen till den andra. Du kan istället försöka fokusera på de små tingen i livet som gör dig glad och uppskattad av andra, som exempelvis din familj, dina vänner eller hobbyer. Att ta hand om sig själv och sin mental häls

Använd en enkel bakgrund för att inte distrahera från ditt budskap

När du skapar ett digitalt innehåll, t.ex. en bloggpost eller en presentation, är det viktigt att använda en enkel bakgrund. En distraherande bakgrund kan ta fokus från ditt budskap och göra det svårt för mottagaren att ta till sig informationen. Därför är det alltid bäst att använda en ren och minimal bakgrund som inte konkurrerar med resten av innehållet på sidan.

Välj en bakgrund som passar din target audience

För att få din target audience att ta dig på allvar, se till att välja en bakgrund som passar deras smak. En stilren och sofistikerad bakgrund kommer imponera affärsmän och -kvinnor medan en lekfull och kreativ bakgrund lockar till sig barnfamiljer. Om du är osäker på vilken typ av bakgrund som ska väljas, fråga någon i målgruppen eller anlita en professionell designer.

Tänk på hur du använder text och andra element i förhållande till bakgrunden

När du arbetar med text och andra element i en design är det viktigt att tänka på hur de ska förhållas till bakgrunden. Det kan vara lätt att glömma bort bakgrunden när man fokuserar på andra saker, men det är ett viktigt del av helheten. Bakgrunden kan hjälpa till att ställa in rätt ton och känsla i ditt arbete, så se till att använda den på ett smart sätt. T ex kan en mörkare bakgrund göra texten mer läsbar, medan en ljusare bakgrund ger den mer tydlighet. Du vill inte ha för mycket text på en begränsad yta – det blir bara cluttrigt och svårt att ta in. Istället kan du använda andra element som ikoner eller grafik för att visa information snabbt och smidigt.

Prova olika typer av bakgrunder för att hitta den som fungerar bäst för just dig och ditt budskap

Det finns olika sätt att prova olika typer av bakgrunder för att hitta den som fungerar bäst för just dig och ditt budskap. Ett sätt är att använda ett program som heter Paintbrush. Det finns flera olika varianter av detta program och det går ofta bra att ladda ner en gratisversion från internet. När du startar programmet klickar du på ”Verktyg” i menyn ovanför ritområdet och väljer sedan ”Bakgrund”. Detta öppnar upp en lista med alla de olika alternativen för bakgrunder som finns tillgängliga. Klicka på den typ av bakgrund du vill testa och se hur det ser ut när du ritar på den. Prova att byta mellan olika bakgrunder tills du hittar den som passar dig och ditt budskap bäst.