Använd text på rätt sätt i dina digitala designer

  • Inläggskategori:Design

Digital design är ett viktigt verktyg för att kommunicera budskap på nätet. Men medan det finns många olika sätt att använda text i ditt digitala design, är det inte alltid lätt att veta vilken typ av text som fungerar bäst för olika situationer. Här är en snabb guide till hur du kan använda text på rätt sätt i dina digitala designer.

Första steget är att titta på ditt mål och se till att du väljer den typ av text som passar bäst för just det budskapet. Enkel text är ofta den bästa typen av text för webbdesign, eftersom det gör det enklare för användarna att skanna och hitta de delar av din sida som de letar efter. Detta gilt especially om du har mycket information på en sida – mer komplex layout och stora block med text kan vara svårare för användarna att ta sig igenom.

Det andra steget är att se till att din text ser bra ut i olika typsnitt och storlekar. Webbutveckling handlar mycket om estetik, och bad typografi kan snabbt göra hela sidan ser mindre professionell ut. Använd font-verktygen i ditt webbredigeringsprogram (eller tredjepartsprogram) för att experimentera med olika typsnitt och storlekar, tills du hittat något som passar bra in i resten av designen .

Oftast brukar man inom digital design arbeta med sans serif typsnitt dvs typsnitt utan ”försats”/seriffer vilket ger en renare look samt underlättar litegrann vid skanning av texter – vi rekommenderar dock inte bara sans serif fonts utan testa dig fram! Ett tips från oss: Se till entexten (body copy) skiljer sig från rubrikernas font family men behåller samma stilrents egenskaper genom exempelvis weight(mellantjockleken).

Lär dig grunderna i typografi

Det finns massor av olika typsnitt och font-familjer, men det är viktigt att lära sig grunderna i typografi för att kunna använda dem på ett effektivt sätt. De flesta proffessionella tryckerier och designbyråer har trogna followers av olika typsnitt, medan andra helt enkelt mixar och matchar beroende på uppdraget. I denna artikel tittar vi närmare på hur man väljer rätt typsnitt till sin webbplats/blogg/grafiska profil, samt hur man installerar dem på datorn.

Utveckla ett tydligt budskap

Det är viktigt att utveckla ett tydligt budskap när man kommunicerar med andra människor. Det hjälper oss att förstå vad vi vill säga och hur vi ska säga det på ett sätt som gör det lättare för andra att förstå oss. Ett tydligt budskap innehåller all information som behövs för att du ska kunna fatta ett beslut. En av de vanligaste orsakerna till missförstånd är bristande information, så se till att du alltid ger den information som behövs för att ditt budskap ska bli korrekt uppfattat.

Använd texten som en del av ditt designelement

Texten som en del av ditt designelement är ett mycket kraftfullt verktyg. Det ger dig möjlighet att förmedla information på ett unikt och estetiskt sätt. Genom att använda texten i ditt designelement kan du skapa en stark visuell identitet för din brand. En stark och konsekvent visuell identitet är avgörande för att bygga en trovärdig och långvarig relation till din målgrupp.

Se till att texten är lättläst och användarvänlig

En bra text är enkel och lättläst. Författaren bör använda korta, enkla meningar för att få fram sitt budskap på ett tydligt sätt. En bra text bör också vara välstrukturerad med en logisk ordning av idéer och exempel. Det är också viktigt att använda ett språk som alla kan förstå. Om man skriver för en specifik målgrupp, till exempel barn eller studenter, måste man anpassa sin text därefter. Slutligen bör det finnas några illustrationer eller andra visuella element i texten, som gör den mer intressant och lättare att följa.

Var kreativ med hur du använder text i dina digitala designer

Använd texten i dina digitala designer för att skapa unika och kreativa lösningar. Texten kan användas som en del av ett grafiskt element eller bakgrund, eller den kan vara det centrala fokuset i ditt design. Oavsett hur du väljer att använda texten, se till att du använder olika typsnitt och storlekar för att skapa variation och intresse. Du kan även experimentera med transparenta bakgrunder och overlay-effekter för att ge dina textdesigner en modern look.