De bästa ställena i Sverige för en road trip

  • Inläggskategori:Allmänt

Det finns många olika ställen i Sverige som är perfekta för en road trip. Om du gillar natur och vandringar, så är Lofoten och Västerbotten bra alternativ. Om du vill uppleva mer av storstaden, så kan Stockholm eller Göteborg passa dig bättre. Oavsett vad du gillar, så finns det massor av olika destinationer att välja mellan i Sverige.

Västkusten – från Göteborg till Halmstad

Västkusten är en kustremsa i Sverige som sträcker sig från Göteborg till Halmstad. Denna kust har något för alla dagar på året, med möjligheter för både bad och aktiviteter i vacker natur. Västkusten är ett populärt resmål bland svenskar och turister från hela världen, och det finns massor av boendealternativ för alla budgetar.

Det finns flera intressanta städer längs Västkusten att utforska, från historiska Göteborg till moderna Malmö. Praktisk information om transport och boende finns lätt att tillgå online eller hos de lokala besökscentrummen. En roadtrip längs Västkusten ger dig chansen att uppleva allt från mysiga små byar till stora storstadsliv – detta är verkligen en unik del av Sverige!

Österlen – från Kristianstad till Ystad

Österlen är en coastline i southeastern Sweden, located between Kristianstad and Ystad. It is characterized by its long beaches, limestone cliffs and small fishing villages. The area has been inhabited since the Stone Age and there are many remains from the Bronze Age and Iron Age. Österlen was an important center for trade during the Viking age. From Kristianstad you can take the train to Ystad (1 hour) or drive (45 minutes).

Småland med Vimmerby och Astrid Lindgrens värld

Vimmerby är en liten stad i Småland och hemstad till Astrid Lindgren. Här finns Astrid Lindgrens värld, ett temapark som är helt inriktat på hennes böcker och figurer. Det är verkligen en dröm för alla barn att komma hit och uppleva alla de olika sagornas världar.

Det finns massor av saker att göra i parken, från att träffa Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga till att ta en tur med Ronja Rövardotter genom skogen. Barnen kan leka, busa och lära sig samtidigt – detta är verkligen den ultimata platsen för familjer med små barn.

Oavsett om man har läst Astrid Lindgrens böcker eller inte så är detta absolut ett besök värt när man befinner sig i Småland. Man kommer garanterat att ha roligt och det finns något för alla i familjen!

Dalarna – från Falun till Mora och Orsa grönklint

Dalarna är ett av Sveriges län och ligger i landets mellersta del. Länet gränsar till Värmland, Örebro, Gävleborg, Jämtland och Västmanland. Huvudorten i länet är Falun. Andra stora tätorter är Borlänge, Mora och Orsa. Dalarna är ett mycket bergigt län med många sjöar och skogar. De flesta av länets invånare bor i dalgångarna runt de två största sjöarna Siljan och Runstenen. I Dalarnas huvudsakligen agrara kulturlandskap finns flera nationalparker, bland annat Fulufjällens nationalpark och Tivedens nationalpark. Långforsen i Hedströmsbruket i Orsa kommun är en av Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på 97 meter.

Lappland – från Gällivare ner till Kiruna

Lappland är ett mycket stort och spännande område i norra Sverige. Det börjar vid Gällivare och sträcker sig ner till Kiruna. Lappland är känt för sin fantastiska natur, sina vackra fjäll och sina många aktiviteter för besökare att prova på.

Det finns mycket att se och göra i Lappland, från skidåkning under vintern till hundspanns- och kanotresor under sommaren. Naturupplevelser är garanterade när man besöker Lappland, det finns inte många andra platser i Sverige som kan matcha den unika atmosfären och de spektakulära vyerna som man kan uppleva här uppe.