Frår norr till söder

  • Inläggskategori:Allmänt

När man talar om Sverige från ett geografiskt perspektiv finns det två olika sätt att dela in landet på – norr och söder. Norra Sverige sträcker sig från gränsen mot Norge i norr till Uppsala län i söder, och består av mycket skog och tundra. I norr finns Luleå, Gävle, Sundsvall och Umeå – fyra större städer som ligger vid havet. Piteå, Östersund, Borlänge och Falun är några andra mindre städer som ligger i Norrbotten (norra delen av Lappland) eller Jämtland-Härjedalen. I Vindelfjällens naturreservat kan man hitta vilda djur som renar, älgar, björnar och wolverines.

Södra Sverige sträcker sig från gränsen mot Norge i norr till gränsen mot Danmark i söder, och består mest av sluttningar med jordbruksmark. Stora delar av Götaland har en mildare klimat än resten av landet pga havets inverkan. Huvudstaden Stockholm ligger vid MÄLARENs strand – en skogsrik region kallad Södertörn finns här intill. Malmö är en annan relativt stor stad som ligger vid Öresund strax sydost om Malmö – huvudstaden i Skåne ligger alltså inte lngst ner i landet! Gotland är en annan mycket populæ rdestination för turister – speciellt under sommaren dvs solsemestern. Visby ä is the largest city on the island and is a UNESCO World Heritage Site due to its well-preserved medieval architecture

-Vad du kan förvänta dig när du reser från norr till söder

När du reser från norr till söder i Sverige kommer du att märka en stor skillnad i landskapet. I norr är det mycket tundra och skogsmark medan det i söder är mycket mer bördigt och grönt. Du kommer också att märka en temperaturförändring, det blir varmare ju längre söderut du reser. Svenskarna i norr är ofta mycket stolta över sin historia och kultur, medan de i söder oftare uppfattas som varma och vänliga. Om du planerar att resa från norr till söder i Sverige finns det några saker du bör tänka på. Först och främst behöver du gott om tid på dig, eftersom det tar ungefär två dagar att resa från Norrl and till Stockholm med bil. Dessutom kan vintervägarna vara farliga eller svårf rijbara, speciellt in the north. Det ä r d esutom bra att ha lite kunskap om de olika dialekterna som finns i landet innan du ger dig av, för annars kan det bli lite difficult to understand everyone!

-Olika sevärdheter och aktiviteter längs vägen

Olika sevärdheter och aktiviteter längs vägen är en bra sak att titta på när man planerar en resa. Om du vet vilka platser du vill besöka och hur mycket tid du har på dig, kan du planera din resa i förväg och sedan ta det lugnt när du väl är där. Det finns många olika typer av sevärdheter och aktiviteter som man kan göra längs vägen, beroende på var man befinner sig. I Sverige finns det till exempel många historiska platser som gamla slott och kyrkor, samt idrottsanläggningar och museer. Om man planerar sin resa i förväg så vet man ungeför hur mycket tid man behöver för att besöka alla de olika sevärdheterna.

-Boendealternativ på din resa

Det finns olika boendealternativ för resenärer beroende på budget och smak. De flesta hotell har rum med en eller två sängar, men det finns även familjerum och sviter. Om man vill ha lite mer utrymme och komfort kan man välja att hyra en lägenhet eller ett hus istället för ett hotellrum. Detta är vanligtvis dyrare, men man har tillgång till alla bekvämligheter som hemmet erbjuder. Vissa alternativ, som t.ex. campingplatser, hostels och B&B:s (bed and breakfast), är billigare än hotellrummen men ofta saknar de faciliteter som många resenärer tar för givet, såsom gratis Wi-Fi, restaurang och bar.

-Transportmedel för att ta sig norrut och söderut

Förbindelserna mellan Sveriges norra och södra delar är mycket viktiga för landets ekonomi, handel och turism. Det finns olika transportmedel som man kan använda för att ta sig norrut och söderut i landet. Bussar, tåg och flyg är de vanligaste transportmedlen som folk använder sig av när de reser mellan olika städer i Sverige. För långdistansresor är flyget det snabbaste transportmedlet, medan bussar och tåg tar lite längre tid på grund av de flera stoppen under resan.

-Resmål i Sverige från norr till söder

Sverige är ett stort och varierat land med massor av olika resmål att välja mellan, beroende på vilken typ av semester du letar efter. Här kan du hitta allt från studsmattor och skidbackar i norr till stränder och badorter i söder. I Stockholm finns det mesta man kan tänka sig, från butiker, restauranger och museum till parker och sevärdheter – något för alla smaker! Andra populära turistdestinationer inkluderar Göteborg, Malmö, Uppsala och Luleå. Om du vill uppleva den vackra svenska naturen rekommenderas en resa till nationalparkerna Abisko i norr eller Sarek i west.