Hur anställer man rätt personer till sitt företag?

  • Inläggskategori:Företagande

För att anställa rätt personer till sitt företag, bör man först och främst titta på kandidatens CV. Kandidaten bör ha den utbildning och de meriter som krävs för tjänsten. Dessutom är det viktigt att kandidaten har ett bra arbetslivserfarenhet, som visar att han eller hon kan hantera olika situationer på arbetet. När du gör en intervju med kandidaten är det också viktigt att ställa frågor om hur kandidaten skulle lösa olika problem, så du kan se hur han eller hon tänker. Om du anställer flera personer till ditt företag, är det också viktigt att titta på deras personligheter, så ni vet om de passar ihop med varandra.

Så här gör du en bra jobbannons

När du skapar en jobbannons, bör du försäkra dig om att du inkluderar all relevant information som skulle vara användbar för en potentiell kandidat. Detta innefattar den exakta titeln på tjänsten, hur lång tid den har funnits tillgängig och vad slags arbetsuppgifter som ingår. Du vill även ge en bra beskrivning av det företag eller organisation där annonsen finns, så kandidater kan göra sig en uppfattning om deras möjligheter att trivas där. Om det finns några specifika kvalifikationer eller egenskaper som krävs för tjänsten, se till att de är listade tydligt i jobbannonsen. Med all denna information inkluderad i din annons, borde du ha stora chanser till att locka fram riktiga kandidater som passar perfekt för tjänsten.

Tips på hur du rekryterar rätt personer

När du ska rekrytera nya medarbetare är det viktigt att du tar dig tid att hitta rätt personer. En bra metod är att göra en kvalitativ intervju där du ställer frågor som får personen att berätta mer om sig själv och sina egenskaper. Det är också viktigt att titta på hur personen fungerar i grupp och om de har förmågan att ta initiativ.

En annan viktig aspekt när det gäller rekrytering är referenser. Be personerna du intervjuar om referenser från tidigare arbetsgivare eller andra personer som kan styrka deras kompetenser. Detta ger dig en bild av hur personen fungerar i verkligheten och vilken typ av medarbetare de är.

Det finns många olika metoder för rekrytering, men det viktiga är att hitta en metod som passar just din organisation och ditt behov av nya medarbetare.

Vad du ska titta efter i en intervju

När du går på ett jobbintervju, är det viktigt att vara beredd och veta vad du ska titta efter. Här är några saker att hålla i tankarna:

Först och främst, se till att du kommer i tid. Detta visar respekt för intervjuarens tid och ger dig en chans att försätta dig i rätt sinne. Kom ihåg att ta med dig CV:n samt några exempel på ditt arbete, ifall de frågar efter dem.

Under intervjun, lyssna noga på vad som sägs och ställ relevanta frågor. Dessa kan handla om företaget, organisationen eller positionen du söker. Visa intresse genom dina frågor och ansträngningar för att lära känna din potential employer better.Det är också bra att be om feedback innan avslutar intervjun – detta visar proaktivitet och engagemang.

5 vanliga misstag vid anställning av nya medarbetare

När man anställer nya medarbetare finns det vissa vanliga misstag som man lätt gör. Dessa fem fel är de mest typiska:

1. Man tar inte tillräckligt tid på sig för rekryteringsprocessen. Att hitta rätt person för jobbet tar ofta längre tid än man tror, och det är viktigt att inte kompromissa. Ta hellre en extra vecka eller två på dig att söka efter och intervjua kandidater, så är du mer sannolik att hitta den perfekta personen för tjänsten.

2. Man ställer inte ordentliga frågor under intervjun. Förutom de traditionella frågorna om arbetslivserfarenhet och utbildning, bör man ställa frågor som ger insikt i hur kandidaten tänker och beter sig i olika situationer. Genom dessa frågor kan du få en bild av hur personen skulle passa in i din organisation och om hen har de egenskaper du letar efter.

3. Man ser bara till yttre meriter när man gör urvalet av kandidaterna. Det är givetvis viktigt att ha rätt arbetslivserfarenhet och utbildning, men det är inte alltid lika relevant som andra egenskaper som personlighet, drivkraft och social förmåga. Se till att ta alla dessa aspekter med i bedömningen av vilken kandidat som ska anställas (och vilken som inte).

4 . Man gör ingen efteranställningsuppføljning . Numer is it more common that the new employee leaves the company within the first year than those who stay longer . This is often because they have not been properly introduced to their new colleagues or given enough guidance in their work tasks . To avoid this , it is important to do a follow-up with the new employee after a few months , to see how they are settling in and if there is anything else they need help with .

Så håller du dina anställda motiverade och lojala

Ett företag är som en organism, alla delar måste fungera samman för att det ska gå bra. Personalen är ett av de viktigaste elementen och det är därför viktigt att anställda känner sig motiverade och lojala mot företaget. Det finns flera saker du kan göra för att uppnå detta:

– Se till att personalen har rätt arbetsuppgifter. Ingen vill känna sig ofrivillig eller oduglig på jobbet, så se till att anställda inte bara har rätt kompetens för sin tjänst utan också tycker om vad de gör.
– Ge feedback. Använd både positiv och negativ feedback för att hjälpa anställda att veta hur de presterar. Negativ feedback ska dock inte vara personlig eller elak, utan snarare constructiv.
– Erbjud olika typer av incentiveprogram. Dessa behöver inte nödvendigvis vara pengar; enskilda anställda kan ha andra motiv (exempelvis frihet på jobbet, mer ansvar). Lyssna på personalen och ta reda på vad som motiverar dem innan du bestämmer dig för vilka program du vill ha.