Hur du väljer de bilder som passar din design bäst

  • Inläggskategori:Design

När du väljer bilder för din design är det viktigt att tänka på hur de kommer att fungera tillsammans med resten av layouten. Hitta en balans mellan text och bilder som passar din stil och ditt budskap. Bilderna ska inte bara vara snygga, utan också berätta något om det du vill förmedla.

En bra bild kan göra mycket för ett inlägg eller en sida, men det är inte alltid lätt att hitta den perfekta bilden. Ta tid på dig att leta runt och experimentera – använd gärna flera olika källor till dina bilder. Om du har svårt att hitta riktiga foton kan illustrationer eller grafiska element vara ett bra alternativ.

Det finns massor av gratisbildbanker online där du kan hitta fantastiska royaltyfria bilder, till exempel Unsplash, Pexels och Pixabay. Det finns även möjlighet att köpa licensierade stockfoton från webbplatser som iStockphoto och Getty Images.

Välj bilder som stärker din designidentitet

För att stärka din designidentitet, välj bilder som är enkla och koncisa. De ska vara i linje med ditt budskap och hjälpa till att förmedla det på ett estetiskt tilltalande sätt. Bilderna ska vara anpassade till den plattform du använder – titta på olika storlekar, filformat och upplösningar för att se vilket som fungerar bäst. Också titta på hur bilden kommer att ser ut när den är minifierad eller komprimerad, så att du inte förlorar kvaliteten när du gör dina egna justeringar.

Se till att bilderna har en gemensam nämnare

Det är viktigt att bilderna man tar med sig från en resa har en gemensam nämnare, detta för att skapa en helhet och ett sammanhang. Detta kan vara allt från motiv, till färgschema eller komposition. När man väljer ut vilka bilder som ska tas med hem är det dessutom bra att titta på dem ur olika perspektiv och se hur de passar ihop.

Undvik för mycket text på dina bilder

Det är allmänt accepterat att det är bäst att undvika för mycket text på dina bilder. Detta beror på att det kan vara svårt för människor att läsa den lilla texten och det tar också bort från den visuella effekten av bilden. Dessutom, om du har för mycket text på en bild, kanske inte allt kommer att visas på skärmen på grund av storleken på skärmen. Det finns dock situationer där du kanske vill ha mer text på din bild, till exempel när du gör en affisch eller ett plakat. I de här fallen är det viktigt att se till att du använder en tydlig och lättläst font så mottagaren kan ta in all information som presenteras.

Använd intryckande och kreativa bilder

För att skapa intryckande och kreativa bilder, behöver du tänka utanför boxen. Titta på dina motiv från olika vinklar, använd olika tekniker och experimentera med olika idéer. Ibland kan det vara svårt att se detaljer när man tittar på ett foto från en avlägsen position, så ta fram lupen och undersök motivet noggrant. Fundera över hur du kan förmedla din vision genom bilden – vilka färger, former och linjer vill du använda? Använd gärna flera lager i dina bilder för att skapa djup och dimension. Ladda ner gratisbilder eller använd egna foton som grund för ditt arbete.

Titta på overallbilden – hur passar alla dina bilder in ihop?

Det är alltid viktigt att titta på overallbilden när man arbetar med bilder. Det finns många olika saker att ta hänsyn till, som hur pass stora och små de olika elementen i bilderna är, vilka färger dom använder och hur pass ljusa eller mörka de är. Alla dessa saker påverkar hur bra de olika bilderna kommer att fungera tillsammans. Detta gäller inte bara när man arbetar med flera olika bilder, utan även när man bara ser på en enda bild. Man måste alltså titta på helheten och se till att allt passar ihop på ett snyggt och effektivt sätt.