Hur man bakar en klassisk svensk kaka

  • Inläggskategori:Allmänt

Svensk kaka är en klassisk söt treat som du kan njuta av med dina vänner och familj. Den här kaken är perfekt för att avnjutas på ett bröllop, födelsedag eller bara en vanlig dag. För att baka denna kaka behöver du: 3 ägg, 1 ½ dl strösocker, 2 tsk vanillaextrakt, 1 ½ dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och ¾ dl mjölk. Först och främst sätter du ugnen på 175 grader Celsius. Sedan vispar du ihop äggen och strösockret till en luftig smet. Tillsätt sedan vaniljsocker och vispa igen. I en annan skål blandar du mjölet med bakpulvret och häller sedan detta i smeten under omrörning. Häll sedan i mjölken lite i taget under omrörning (för att undvika klumpar). Smeta ut smeten jämnt i en form (ca 22 cm) som har smortts with margarin eller olja and bake in the oven for about 25 minutes or until a toothpick comes out clean when inserted into the center of the cake. Njut av din hemlagade Svenska Kaka!

Förberedelser

Förberedelserna inför en lång resa är ofta många och detaljerade. Först och främst gäller det att välja rätt destination, fundera på hur man ska resa dit, boka flyg eller tågbiljetter i god tid och se till att ha all nödvändig information om pass och visum i ordning. Man behöver även packa smart så man inte tar med mer än nödvändigt, vare sig det gäller kläder eller annat utrustning. Andra aspekter av förberedelserna kan variera beroende på destinationen; man kan behöva vaccineras mot olika sjukdomar, ta reda på vilka begränsningar som gäller vad gäller alkohol och tobak osv. Allt detta arbete ligger dock ofta mycket lön för loppet – en lyckad resa handlar ju trots allt om upplevelser!

Ingredienser

För att göra en kaka behövs först och främst socker, mjöl, smör och ägg. Dessa ingredienser blandas ihop till en deg som sedan gräddas i ugnen. Några av de mest populära kakorna är chokladkaka, vaniljkaka och jordgubbskaka. Kakor är ofta toppade med glasyr eller grädde och serveras med kaffe eller te.

Blanda degen

Blanda degen: Sätt en bunke på en platt yta. Häll i mjölet och saltet i bunken och rör om med en träslev för att blanda. Gör ett hål i mitten av blandningen. Häll oljan i hålet och använd träslev igen för att blanda oljan med resten av ingredienserna. Tillsätt vatten, ett ögonblick i taget, tills degen samlas runt sleven när du rör den runt i cirklar (degen ska vara lite klibbig). Ta bort sleven och knåda degen med dina händer tills den är smidig. Låt degen vila under duk ca 30 minuter innan du använder den så att glutenstrimlorna kan slappna av.

Grädda kakan

Svarta vinbär, körsbär eller blåbär? Frukt i kaka är en smakförstärkare som passar perfekt till gräddade kakor. I den här artikeln tittar vi närmre på hur man gräddar en kaka med fruktfyllning. Att grädda en kaka med fruktfyllning är inte svårt, men det finns några saker att tänka på för att få det riktigt gott. Det allra viktigaste är att använda riktigt mogna och saftiga frukter, gärna av samma sort som du ska använda i din kaka. Om du använder frysta berrys eller andra mindre saftiga frukter så kan detta resultera i en torrare och mindre smakfull kaka.

Njut av din kaka!

”Njut av din kaka!” är ett uttryck som man säger när man vill att någon ska få chansen att unna sig. Detta kan vara användbart när det finns en kaka i huset och personen inte vet om de ska spara den eller äta den direkt. ”Njut av din kaka!” uppmanar personen att ta emot denna glädje och lycka som kommer från atmosfären och smaken av en god kaka. Kanske har personen haft en tuff dag, och denna kaka är precis vad hen behöver för att pigga upp sig!