Instagram – hur det påverkar vårt självförtroende

Instagram är ett av de mest populära sociala medierna i världen. Det är en plattform där användare kan dela foton och videofilmer med varandra. Instagram har cirka 800 miljoner aktiva användare per månad, och det antas att det kommer att bli ännu mer populärt i framtiden.

Det finns dock en downside till Instagram: hur det påverkar vårt självförtroende. Naturligtvis finns det positiva aspekter av sociala medier – vi kan hålla kontakten med våra vänner och familjer, läsa nyheter och se roliga cat videos – men det finns också ett flipside. Sociala medier som Instagram gör det lättare för oss jämföra oss själva med andra, vilket ofta leder till mindre självförtroende.

Forskning visar att ju mer tid vi tillbringar på sociala medier, desto större är risken för negativt självförtroende. Detta beror delvis på att vi jagas av den ”perfect body standard” som florerar online, en idealiserad bild av hur kroppar ska se ut som ofta ger folk falska förhoppningar om hur deras egna kroppar skulle kunna se ut. I allmänhet tenderar folk att visa de bilder online som representerar dem på bästa vis (medan de håller sig undan från de dagar då de inte ser lika bra ut), vilket ger andra personer felaktiga intryck om verkligheten. Det enda resultatet från allt detta kan vara mindre sjukdomstillstÅnd nedstigningseffekter mental health issues such as anxiety and depression

Instagram och självförtroendet – vad säger forskningen?

Forskningen visar att det finns ett samband mellan användning av Instagram och självförtroende. Detta gäller främst unga tjejer i åldern 13-18 år. En undersökning visade att ju mer tid tjejerna tillbringade på Instagram, desto mindre nöjda var de med sin kropp. Det verkar som att tjejerna jämförde sig med andra och blev inte nöjda med hur de såg ut. De kunde också bli avundsjuka på andras liv och fick en negativ bild av sig själva.

Hur påverkar Instagram vårt självförtroende i olika åldrar?

Instagram har blivit en av de mest populära sociala medieplattformarna bland ungdomar och vuxna. Dess popularitet beror delvis på dess förmåga att ge användare en plattform för att visa upp sina liv, intressen och personligheter. Instagram kan dock ha negativa konsekvenser för individers självförtroende, speciellt när det gäller jämförelse av sig själv med andra användare. Ungdomar är kanske mest utsatta för denna effekt eftersom de ofta jämför sig med andra i samma åldersgrupp och ser hur deras egna liv står sig i relation till andras. Detta kan leda till den felaktiga uppfattningen att alla andra lever perfekta lives som bara innehåller glada ögonblick, vilket i sin tur kan orsaka negativa tankar om sig själv hos individen. Instagram-användande bland vuxna har också visat sig ha en negativ effekt på deras självförtroende, men på grund av deras mer erfarne instagrammare vet de flesta redan hur man ska hantera dessa jämförelser på ett healthly way.

Varför blir vi mer oroliga av att jämföra oss med andra på Instagram?

Det finns flera olika anledningar till varför vi blir oroliga av att jämföra oss med andra på Instagram. För det första så är det en mycket visuell plattform, och vi tenderar att jämföra vårt eget utseende med andras. Dessutom är det lättare att fokusera på de negativa aspekterna av vår egen liv när vi ser hur perfekt andra verkar ha det. Vi vet inte alltid hela historien bakom de bilder som people postar, och det kan göra oss mer benägna att tro att allt är perfekt för dem. Slutligen så är social media ofta en one-way street, dvs. vi ser vad andra delar med sig av, men vi vet inte hur de känner inuti. Det kan skapa en klyfta mellan hur vi upplever vårt eget liv, och hur andras liv verkar vara – vilket i sin tur kan leda till jagkänslor.

Så minskar du negativ påverkan av Instagram på ditt självförtroende

När det kommer till Instagram och ditt självförtroende finns det ett par olika saker du kan göra för att minska negativ påverkan. Först och främst, titta inte jämförande på andras bilder. Istället fokusera på hur bra du ser ut och känner dig i verkligheten. Andra användare ofta redigerar och tar perfekta bilder, vilket ger en felaktig bild av verkligheten. Om du jämför din egen body med andras perfekta bodies kommer du aldrig bli nöjd. En annan sak du kan göra är att följa användare som delar innehåll som inspirerar dig och gör dig glad. Detta hjälper till att bygga upp ditt självförtroende istället för att riva ner det. Tredje tipset är lika viktigt som de två tidigare – var beredd att ta ner allting som inte känns bra för just dig. Oavsett om det handlar om personer eller hashtags, se till att endast ha saker i ditt feed som gör dig lycklig!

Tips för att bygga upp ett positivt självförtroende trots sociala medier

Det är viktigt att bygga upp ett positivt självförtroende trots sociala medier. Det finns många olika tips för hur man kan göra detta. Man bör tänka på att inte jämföra sig med andra, och istället fokusera på sin egen framgång och utveckling. Man bör också vara medveten om de negativa effekterna av social media och använda dem på en balanserad sätt. Vidare bör man ta hand om sig själv genom att ha en bra kosthållning och träna regelbundet, samt umgås med positiva människor som stödjer en i allting man gör.