Så funkar Snapchat, och hur kan ditt varumärke dra nytta av det?

Snapchat är en mobilapplikation som gör det möjligt för användare att skicka foton och videosnap (korta videoklipp) till andra användare. Snapchat-användare kan också lägga till text eller rita på sina bilder innan de skickar iväg dem. De mottagna snapen visas i den andra personens app under en tidsbegränsning som användaren själv väljer – från 1 till 10 sekunder – innan den försvinner automatiskt från skärmen.

Det finns olika saker som ditt varumärke kan göra för att dra nytta av Snapchat, allt från att skapa annonser till att hitta på kreativa sätt att interagera med dina fans. För annonsering finns det två olika alternativ: geofilters och sponsorships. Geofilters är grafiska filtreringar som bara är tillgängliga i en viss plats under en begränsad tid, och du betalar per användare per dag. Sponsorships innebär att du tar över hela Snapchats startsida (den första sidan som man ser n when loggar in) under en dag, vilket ger dig chansen att visa upp din reklam i form av bild eller video till alla deras anvĦ

Så funkar Snapchat – och hur kan ditt varumärke dra nytta av det?

Snapchat är en app som gör det möjligt för användare att skicka bilder och videor som ”snaps” till sina vänner. De flesta snaps är bara tillgängliga i några sekunder innan de försvinner, men användare kan välja att spara dem permanent. Snapchat har också funktioner som gör det möjligt för användare att ladda upp bilder och videor på internet, samt skapa egna ”stories” med ett urval av snaps från en dag.

För varumärken innebär Snapchat en unik möjlighet att nå ut till en yngre målgrupp. Detta beror delvis på den ephemerala naturen av appen, som gör den mer lockande för yngre användare som vill undvika den alltmer kommersiella och reklamstyrda sociala mediemarknaden. Det finns dock flera andra saker varumärken bör titta på när det gäller Snapchat:

– Ansvarsfull användning: Eftersom snaps ofta är tillgängliga i bara några sekunder innan de försvinner, är det svårt för varumarken att kontrollera vilka budskap deras publik tar emot via appen. Detta betyder att det finns risk för missförstånd eller felaktig information om ett varumarkes produkt eller tjansstagning sprids genom appen. Varumarken borde därfornedla ansvarig och trovarldig information om sin verksamhet i sin Snapchat-kanal – exempelvis genom videoinlagg fron personel eller olika typer av guider/how-to’s

– Kreativitet: Förutom ansvariga budskap behöver Snapchats innehll frön annat hll ha visuellappeal och levereras med kreativitet fr att intressera publiken – speciellt i en tid d digital reklam blir allt vanligare (och mindre effektv). Med rtt strategi kan ditt brand lyftas fram snyggt och professionellt med hjlp av olika filter, stickers mm – utanatt behva investera stora summor money.

En bra idé kan exempelvis var to produce mini behind the scenes videos from your company that show a more personal side of the business – this could be done through short clips of employees working or even just snippets of the day to day happenings in the office

Hur använder man Snapchat för marknadsföring?

En av de största fördelarna med Snapchat är att det är ett mycket interaktivt och personligt medium. Detta gör det perfekt för marknadsföring, eftersom det ger människor en chans att se hur varumärket fungerar i deras vardag och på ett mer personligt sätt.

För att använda Snapchat för marknadsföring behöver du skapa en bra strategi som tar hänsyn till ditt målgrupp och hur du vill nå dem. Du bör också tänka på vilken typ av innehåll du vill skapa och dela, och se till att det är intressant och engagerande. När du har gjort detta kan du börja bygga upp din publik genom att ladda ner appar som hjälper dig att hitta relevanta användare, samt genom att skapa innehåll som folk verkligen vill se.

Vad är fördelarna med att använda Snapchat för varumärkesbyggande?

Fördelarna med att använda Snapchat för varumärkesbyggande är många. För det första är det ett mycket interaktivt och personligt medium, vilket gör det lättare för märken att bygga en lojal kundkrets. Dessutom är det en av de snabbast växande sociala plattformarna, så om ditt märke lyckas etablera sig på Snapchat kan det ta av på nolltid.

Det finns dock några nackdelar med att använda Snapchat som ett marknadsföringsverktyg. Det tar mycket tid och energi att producera bra innehåll – och dessutom kostar det ofta pengar. Dessutom kan det vara svårt att spåra ROI (Return on Investment) när man använder Snapchat, eftersom plattformen inte tillhandahåller samma detailed analytics som andra social media-plattformar gör.

Kan alla typer av varumärken dra nytta av Snapchat?

Varumärken är alltid på jakt efter nya och innovativa sätt att komma ut till sina målgrupper. Snapchat är en av de snabbast växande sociala medierna i dag, och det erbjuder möjligheter för varumärken att nå ut till en yngre publik. Medan andra sociala medier som Facebook och Twitter har varit populära i flera år, fortsätter Snapchat att vinna användare, särskilt bland unga vuxna. Detta gör det till ett perfekt verktyg för varumärken som vill nå ut till denna demografiska grupp. Snapchat erbjuder flera olika funktioner som kan användas av varumarknadsförare, inklusive Storys, geofilters och lenses. Alla dessa verktyg ger varumarknadsförare möjlighet att skapa intressanta och engagerande innehåll som kan hjälpa dem att bygga starkare band med deras målgrupper.

Hur börjar man med att använda Snapchat för sitt varumärke?

Först och främst, ladda ner Snapchat-appen. Sedan går du in i appen och skapar ett konto. Nästa steg är att lägga till dina vänner – du kan antingen söka upp dem via deras telefonnummer eller använda Snapchats ”Add Nearby”-funktion (som fungerar genom att använda GPS på din telefon).

Nu när du har laddat ner appen och lagt till dina vänner är det dags att börja experimentera med olika filter och verktyg för att se hur man kan anpassa dem för ditt varumärke. Ett tips är att ta en titt på andra varumärken som redan har lyckats med sin Snapchat-strategi, exempelvis 16 Handles, Taco Bell eller GrubHub. De flesta av dessa varumärken har någon form av rabatt eller erbjudande som de delar ut via Snapchat – så titta runt för idéer!

Det finns massor av olika saker man kan göra med Snapchat för sitt varumarknadsföring. Man kan exempelvis:

– Skapa Stories (som är sammanhållna berättelser om ens dag/vecka/liv)
– Gjuta olika filter över bilderna/videoklippen man tar (det finns allt från geofilter [som visar vilket geo-location man befinner sig i] till olika temafilter [exempelvis Halloween]). Dessa filter gör det möjligt för mottagaren av snapchatet att interagera mer med innehållet.
– Använda sig av funktionerna Doodle och Draw för att skapa unikt innehåll
– Utnyttja den nya funktionen Lenses som gjorde entré under 2016 – hitta en plats i näromrden som har en Lens aktiverad, tryck sedan på skærmen för att aktivera den