Tips för webbdesign och layout

  • Inläggskategori:Design

När det gäller webbdesign och layout finns det några grundläggande tips som man bör följa. Det första är att hålla det enkelt, med ett minimalistiskt och stilrent design. Detta gör det lättare för användarna att navigera på webbplatsen samtidigt som det ger ett mer professionellt intryck. Man bör också se till att använda tydliga call-to-actions så att användarna vet vad de ska göra, och se till att webbplatsen är optimerad för alla olika enheter – mobil, surfplatta och dator.

Planera ditt innehåll och layouten på förhand

Planera innehållet och layouten för din hemsida eller blogg på förhand. Det gör det enklare att se till att allt finns med, samtidigt som du undviker onödiga rymdproblem. Börja med att ta reda på vad du vill ha på din sida, vilka ämnen ska tas upp? Hur mycket text behöver varje ämne? Vilka bilder ska användas och var placerar du dem bäst? Sedan kan du börja skissa upp en layout för hur sidan/bloggen kommer se ut. En bra struktur är A-Z i menyn, dvs. starta med Att göra och avsluta med Övrigt. Detta underlättar för besökaren att hitta det de söker efter. Tänk också på om det finns något extra du vill ha med på sidan, som en kalender eller en forumtråd. När du planerat allt utifrån text och bilder kan du sedan börja sketcha upp den slutliga layouten för din sida/blogg – hur olika delar av innehållet kommer visas upp och i vilken ordning de ska visas.

Håll det enkelt – mindre är oftast mer

Mindre är oftast mer. Det är ett gammalt ordspråk, men det är fortfarande relevant i dag. Ofta blir vi förvirrade och frustrerade av allt som händer omkring oss, och det kan vara svårt att veta vad man ska göra. Då är det bäst att hålla saker enkla. Fokusera på det du vet, på de människor du känner till, och ta ett steg i taget. Mer information leder inte alltid till bättre beslut – ibland kan mindre information vara nyckeln till framgång.

Sätt dig in i användarnas behov och vad som lockar dem till din sida

När du planerar innehållet för din webbplats, tänk på vad användarna vill ha och vad som lockar dem till att besöka just din sida. Detta kan vara en kombination av olika saker, allt från unikt och användbart innehåll till en snygg design och en smidig navigering. Genom att ta hänsyn till dessa element när du skapar din webbplats ökar du chansen att få fler besökare och förbättra deras upplevelse av sidan.

Tänk på hur din sida ska se ut i olika webbläsare och enheter

När du planerar och skapar innehåll för din webbplats, tänk på hur det kommer att se ut i olika webbläsare och enheter. Många människor använder olika typer av webbläsare – Chrome, Safari, Internet Explorer, Firefox och Edge – så det är viktigt att kontrollera hur ditt innehåll ser ut i alla dessa. Dessutom använder många människor olika enheter för att surfa på nätet – smartphones, tablets, laptops och desktops – så se till att testa hur ditt innehåll fungerar i alla dessa olika format. Det finns massor av verktyg som hjälper dig med detta, så ta reda på vilka som passar bäst för dig och yourwebbplatsens behov.

Testa dina idéer innan du lanserar den för att se hur de fungerar i praktiken

Det är alltid en bra idé att testa dina idéer innan du lanserar dem för att se hur de fungerar i praktiken. Det kan vara mycket svårt och tidskrävande att ändra en idé efter det att den har blivit lanserad, så det är bäst att göra ett litet test först. Detta innebär inte alltid att du behöver göra ett stort experiment, utan ibland räcker det med att fråga några vänner om deras åsikter. Om du ser till att testa dina idéer på olika sätt innan du lanserar dem, kommer du spara mycket tid och energi i framtiden.