Vandringstips: 4 of the best trails near Stockholm

  • Inläggskategori:Allmänt

Stockholm är en av de mest vandringsvänliga städerna i Europa. Om du letar efter en bra vandring någonstans i närheten av Stockholm, har vi listat fyra av de bästa spåren för dig:

Skuleskogen nationalpark ligger cirka två timmar norr om Stockholm och erbjuder flera olika vandringsleder genom skogar och över bergen. Du kan till exempel ta den 9 kilometer långa Skuleberget-rundan som går genom djupa skogar och ger utsikt över havet. Eller varför inte prova Kallurleden, en 12 kilometer lång led som tar dig upp på toppen av Kallurstufvan, en 462 meter hög bergspassage?

Björnlandet nationalpark ligger cirka fem timmar norr om Stockholm och erbjuder fantastiska vyer över havet från sina klippiga kuster. Här finns flera olika leder att vandra, men vi rekommenderar Björnlunda-rundan, en 15 kilometer lång tur som tar dig runt hela nationalparken. Du passerar bland annat sanddyner, tallskogar och klippor med utsikt mot havet.

Abisko nationalpark ligger i Lappland, cirka sex timmar norr om Stockholm. Här finns Sveriges mest klassiska vandringsled – Kungsleden – som går igenom hela parken på 110 kilometer. Men det finns flera andra bra spår att vandra här ocks

Vandra längs Mälarens strand

Mälaren är en stor sjö som ligger mitt i Sverige. Mälarens strand är ett mycket populärt ställe att vandra på, eftersom det finns så mycket skön natur och frisk luft. På Mälarens strand kan man ofta se folk bada, fiska och paddla canoe. Det finns också många olika djur som lever i och runt Mälaren, till exempel örnar, fiskar och getter.

Gör en rundvandring i skogen runt Trosa

Skogen runt Trosa är en mycket vacker skog som du kan göra en rundvandring i. Du kommer att se många olika träd och buskar och det finns också ett antal sjöar. Detta är en bra plats för att ta en promenad eller bara för att slappna av.

Upptäck de vackra omgivningarna på Djurgården

Djurgården är en av Stockholms mest besökta turistattraktioner och det är inte svårt att förstå varför. Här finns något för alla, oavsett om man gillar historia, konst eller bara vill ta en promenad i den vackra naturen.

Det finns flera museer på Djurgården, bland annat Vasamuseet och Skansen. Här kan man lära sig mer om Stockholms historia och se hur folk har levt i staden under olika perioder. Konstintresserade kan besöka Fotografiska Museet eller Moderna Museet, som båda har spännande utställningar.

Om man vill uppleva naturupplevelser finns det massor av grönområden på Djurgården att utforska. Man kan till exempel promenera genom Rosendals trädgårdar eller göra en skogsvandring på Bergius Botaniska Trädgård. Paddla kanot i Brunnsvikens sjön eller hyra en cykel och ta sig runt på de mest populäracykellederna – det finns verkligen n something for everyone!

Promenera längs Södermalsleden till Saltsjön

Att promenera längs Södermalsleden är en fantastisk upplevelse. Man kommer att få se den vackra Saltsjön, och det är en mycket avkopplande och lugnande promenad. Man kan ta sin tid att njuta av naturen, och det finns många ställen där man kan ta en paus under turen. Det finns också möjlighet att göra en omväg för att besöka några av de intressanta platserna som finns längs leden.

Fler vandringsleder nära Stockholm

Det finns ett stort utbud av vandringsleder nära Stockholm. Om du letar efter en lätt promenad, kan du prova någon av de många stigarna i skogen runt huvudstaden. Eller om du föredrar en mer ansträngande vandring, kan du testa Bergslagsleden som är en 400 km lång led som går genom hela Bergslagen.